Chwilowe uczucie pobudzenia lub relaksu po spożyciu kawy, herbaty, alkoholu lub nawet czekolady jest powszechnie znane. Coraz więcej badań wskazuje na to, że nie tylko środki stymulujące mają realny wpływ na nasz nastrój. Jedzenie, które spożywamy na co dzień, ma długotrwały wpływ na strukturę i funkcjonowanie naszego mózgu, a co za tym idzie – na nasze samopoczucie i zdrowie psychiczne.
Substancje niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania mózgu:
- węglowodany złożone,
- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
- aminokwasy,
- witaminy i minerały,
- świeża woda.
Neuroprzekaźniki a dieta
Aby zrozumieć zależność pomiędzy naszą dietą a samopoczuciem i zdrowiem psychicznym, należy przyjrzeć się, z czego zbudowany jest mózg i jak funkcjonuje.
Mózg stworzony jest z miliardów komórek nerwowych (neuronów), które są podstawową jednostką przetwarzania informacji i umożliwiają jego komunikowanie się z pozostałym układem nerwowym. Ważnym składnikiem ich budowy są tłuszcze przyjmowane z diety. Jednocześnie neurony kontaktują się między sobą za pośrednictwem neuroprzekaźników, które są nośnikiem sygnałów. Niezbędne do budowy neurotransmiterów są aminokwasy występujące głównie w pokarmach bogatych w białko. Zatem dieta zapewnia „klocki” (elementy składowe) do budowy neuroprzekaźników (Inam, Ikram, Shireen&Haleem, 2016).
Neurotransmitery szczególnie ważne dla naszego nastroju:
- acetylocholina,
- serotonina,
- dopamina/adrenalina/noradrenalia,
- GABA.
Odpowiednia równowaga neuroprzekaźników jest kluczowa dla optymalnego funkcjonowania systemu nerwowego i dobrego zdrowia psychicznego. W momencie kiedy dochodzi do zachwiania równowagi lub niedoboru poszczególnych neurotransmiterów, nasze samopoczucie pogarsza się. Ponadto zaburzona synteza neurotransmiterów w mózgu jest jedną z hipotez dotyczących etiopatogenezy zaburzeń psychicznych (Markowicz-Narękiew...