Restrykcje żywieniowe i ich konsekwencje

Nowości w psychologii Otwarty dostęp

Od kilku dekad naukowcy starają się wyjaśnić zachowania i wzorce żywieniowe osób, które mają nawyk kontroli masy ciała. Niniejszy artykuł przybliża motywacje klientów do stosowania restrykcji żywieniowych.

Osoby stosujące restrykcje żywieniowe celowo powstrzymują się od przyjmowania jedzenia, mając za główny cel utratę masy ciała bądź utrzymanie jej na stale niskim poziomie, mimo że wskaźnik masy ciała mieści się w normie (18,5–24,99 kg/m2). Natężenie restrykcji wiąże się ze stosunkowo niższym ad libitum spożyciem pokarmu. Świadome kontrolowanie spożycia jedzenia nie zawsze jest związane ze zmniejszeniem ogólnej kaloryczności produktów, ale raczej ze zmniejszeniem spożycia określonych makroskładników (np. tłuszcze, węglowodany) lub rodzajów żywności (np. desery, słodycze). Ograniczanie jedzenia rozumiane jako „chroniczne stosowanie diety” w celu nieustannej kontroli masy ciała jest często przerywane epizodami przejadania się bądź spożywania większej ilości jedzenia. Paradoksalnie, mimo licznie podejmowanych prób ograniczania posiłków, osobom nie udaje się powstrzymać od jedzenia lub ograniczyć jego spożycie. Wyniki badań pokazują, że osoby ograniczające jedzenie przy napływie negatywnego nastroju bądź w sytuacji zagrożenia własnej samooceny spożywają więcej „zabronionych” produktów, w efekcie naruszają narzucone sobie zasady dietetyczne.

Mimo że terminy „restrykcje żywieniowe” i „stosowanie diety” są czasami używane zamiennie, nie są pojęciami tożsamymi. Podczas gdy większość osób, które określają się jako stosujące dietę, przestrzega restrykcji żywieniowych, to jednak nie wszystkie stosujące restrykcje żywieniowe identyfikują się jako takie.

Badacze wykazali, że istnieją dwa rodzaje przejadania się. Pierwszy z nich jest wywołany przez środowisko, które kusi szeroką ofertą atrakcyjnych produktów, oraz w wyniku rozhamowania, czyli naruszenia własnych restrykcji żywieniowych. Rozhamowanie oznacza wewnętrzny przymus j...

Ten artykuł jest dostępny tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się.

Przypisy

    POZNAJ PUBLIKACJE Z NASZEJ KSIĘGARNI